پگاه آهنگرانی

بازیگر | 40 ساله
  • اشتراک
  • 0 دیدگاه
  • 493 بازدید

بیوگرافی

پگاه آهنگرانی (زادهٔ ۲ مرداد ۱۳۶۳ در اراک) هنرپیشه و مستندساز ایرانی است. پگاه فرزند منیژه حکمت، از کارگردانان ایرانی، و جمشید آهنگرانی، کارگردان سینما است.

زندگی‌نامه

پگاه آهنگرانی اولین بار در ۶سالگی در فیلم گربهٔ آوازخوان (به کارگردانی کامبوزیا پرتوی) در سال ۱۳۶۹ جلوی دوربین بازی کرد. اما در دومین بازی کارنامهٔ هنری‌اش در ۱۵سالگی بود که درخشید: بازی در نقش تداعی در فیلم دختری با کفش‌های کتانی نظرات مثبتی را برای او در پی داشت. تاجایی‌که جایزهٔ بهترین بازیگر زن را از جشنواره فیلم قاهره، جایزهٔ بهترین بازیگر از جشن دنیای تصویر، دیپلم افتخار از جشنواره بین‌المللی فیلم اجتماعی آبادان و جایزهٔ بهترین نقش‌آفرینی از جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان اصفهان را در سال ۱۳۷۸ به دست آورد.

او در اولین تجربه کارگردانی منیژه حکمت (مادرش) فیلم زندان زنان در سه نقش متفاوت بازی کرد. زندان زنان جایزهٔ بهترین فیلم و فیلمنامه را در دورهٔ ششم جشن خانهٔ سینما به‌دست‌آورد و در سال ۱۳۸۰ به همراه باران کوثری در مستند روزگار ما که دربارهٔ انتخابات ریاست‌جمهوری است ایفای نقش می‌کند.

پگاه آهنگرانی در سال ۱۳۸۶ در فیلم آتش سبز بدون حضور بازیگر بدل در حین فیلمبرداری به‌علت سقوط، دچار سانحه و شکستگی مهره‌های کمر شد و تا مدتها به‌علت این حادثه بستری بود. وی هم‌چنین سابقهٔ بازی در فیلم پرهزینه و با مضمون تاریخیِ راه آبی ابریشم به کارگردانی محمد بزرگ‌نیا را نیز در کارنامهٔ بازیگری خود دارد. دو فیلم ورود آقایان ممنوع و مکس ازجمله فیلم‌های با مضمون طنز و پرفروشی هستند که پگاه آهنگرانی در آنها به ایفای نقش پرداخته‌است.

پگاه آهنگرانی در سال ۱۳۸۷ در بیست‌وهفتمین دورهٔ جشنواره بین‌المللی فیلم فجر نامزد نقش دوم زن برای فیلم زادبوم به کارگردانی ابوالحسن داوودی شد. او در فیلم‌های دیگری نظیر آقا یوسف، صداها، خواب زمستانی، سه زن و طبقه سوم نیز به ایفای نقش پرداخته‌است.

پگاه آهنگرانی مستندهایی نظیر سیب، تماشاخانه، محاکات غزاله علیزاده و ده‌نمکی‌ها را نیز کارگردانی کرده‌است. مستند «تماشاخانه» دربارهٔ تئاتر شهر است. او جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره فیلم کوتاه اصفهان را برای کارگردانی فیلم مستند «تماشاخانه» در سال ۱۳۸۴ به دست آورد. وی در ساخت مستند "محاکات غزاله علیزاده " ضمن مصاحبه با نزدیکان این نویسنده، از جمله دخترش سلمی، و دوستان مشهور او از جمله مسعود کیمیایی، محمد علی سپانلو و بهرام بیضایی تلاش کرده‌است از زوایای مختلف زندگی غزاله علیزاده نویسنده معروف را مورد بررسی قرار دهد. مستند «ده‌نمکی‌ها» نیز دربار مسعود ده‌نمکی کارگردان فیلم اخراجی‌ها و از رهبران سابق انصار حزب‌الله است و در برنامهٔ آپارات شبکه فارسی بی‌بی‌سی پخش شد. او هم‌چنین در نمایش‌های تئاتر مانند منهای دو به کارگردانی داوود رشیدی و متولد ۱۳۶۱ به کارگردانی پیام دهکردی در سال ۱۳۸۹ به ایفای نقش پرداخته‌است. نمایش تئاتر متولد ۱۳۶۱ دارای مضمونی سیاسی بود و در در اسفند سال ۱۳۸۹ به‌دلیل مخالفت ادارهٔ کل هنرهای نمایشی توقیف شد. وی هم‌چنین به‌عنوان نوازندهٔ ساز ویلونسل سابقهٔ عضویت در گروه نوازندگان آثار حسین علیزاده و هوشنگ کامکار در ارکستر ملی را دارد. او هم‌چنین به‌عنوان نویسندهٔ ستونی در روزنامه اعتماد فعالیت می‌کند.

او همچنین قرار است مستندی را با عنوان “وقایع خانه سینما” کارگردانی کند و در ۶۰ دقیقه از اتفاقاتی که طی سال‌های ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ برای این خانه و اهالی آن پیش آمده، سخن بگوید.

آهنگرانی در آذرماه ۱۳۹۲ در گفت‌وگو با ایسنا از ساخت دو فیلم مستند خبر داد و اظهار داشت: «مشغول تصویربرداری مستندی به‌همراه درنا مدنی با موضوع هنروران سینما هستم. کسانی که از دههٔ ۱۳۴۰ به «ارباب جمشید» آمده‌اند و به‌خاطر علاقه‌شان به سینما در همان‌جا مانده‌اند.»
وی افزود: «این افراد، ضمن این‌که سرِ فیلم‌های مختلف می‌روند و هنروری می‌کنند، هر چند وقت یک بار فیلم داستانی می‌سازند و نقش‌هایی را که به آن علاقه دارند و فرصت بازی در آن را در سینما پیدا نمی‌کنند در فیلمشان بازی می‌کنند.»

آهنگرانی فیلم دیگرش را مستندی دربارهٔ تاریخچهٔ محله‌های تهران عنوان کرد و به «ایسنا» گفت: «این کار فعلاً در مرحلهٔ تحقیق است و به‌صورت شخصی مشغول کار برروی ۱۶ محله از تهران هستم و به حمام‌ها، امامزاده‌ها و سایر ویژگی‌های هر محله خواهم پرداخت.»

سینمایی

سال

نام اثرکارگرداننقش
۱۳۹۵سارا و آیدامازیار میریآیدا
پدیدهعلی احمدزاده
لابیمحمدپرویزی
قاتل اهلیمسعود کیمیاییمهتاب
۱۳۹۴هفت ماهگیهاتف علیمردانیطناز
تیک آفاحسان عبدی‌پورآتنا
خشکسالی و دروغ (فیلم)پدرام علیزادهآلا
۱۳۹۳نزدیکترمصطفی احمدیمهتاب
از نفس افتادهداریوش غذبانی
موقتامیر عزیزی
جامه درانحمیدرضا قطبیمه‌لقا
خانه دخترشهرام شاه حسینیپریسا
مادر قلب اتمیعلی احمدزادهنوبهار
۱۳۹۲مهمونی کامیعلی احمدزادهفرناز
۱۳۹۱دربندپرویز شهبازیسحر تکلو
۱۳۹۰بی خداحافظیاحمد امینی
۱۳۸۹ورود آقایان ممنوعرامبد جوانپریا شاپوری
آقا یوسفعلی رفیعی
۱۳۸۸طبقه سومبیژن میرباقری
۱۳۸۷راه آبی ابریشممحمد بزرگ‌نیا
شیرینعباس کیارستمیپگاه آهنگرانی
زادبومابوالحسن داوودی
صداهافرزاد مؤتمن
۱۳۸۶هر کس سینمای خودش
آتش سبزمحمدرضا اصلانی
خواب زمستانیسیامک شایقی
۱۳۸۵سه زنمنیژه حکمتپگاه
مربای شیرینمرضیه برومند
۱۳۸۴خنگ آبادمهدی اباسلط
۱۳۸۲مکسسامان مقدم
۱۳۸۰زندان زنانمنیژه حکمت
مستند روزگار مارخشان بنی اعتماد
۱۳۷۷دختری با کفش‌های کتانیرسول صدرعاملیتداعی نصیحی
۱۳۶۹گربه آوازخوانکامبوزیا پرتوی

تئاتر

۱۳۹۲- ریچارد سوم - مهدی کوشکی
۱۳۸۹ - منهای دو به کارگردانی داوود رشیدی.
۱۳۸۹ - متولد ۱۳۶۱ به کارگردانی پیام دهکردی و نوشته نغمه ثمینی.
۱۳۹۰ - شرق شرق است به کارگردانی مسعود رایگان.
۱۳۹۰ - پاورقی به کارگردانی احمد کچه چیان.

کارگردانی
۱۳۸۰ – سیب. کارگردانی و تهیه کنندگی و باهمکاری سیامک نصیری زیبا.
۱۳۸۴ - تماشاخانه. کارگردانی و تهیه کنندگی.
۱۳۸۷ - محاکات غزاله علیزاده. کارگردانی و تدوین. دربارهٔ غزاله علیزاده.
۱۳۸۹ - ده نمکی‌ها. کارگردانی و تهیه کنندگی. دربارهٔ مسعود ده نمکی.
۱۳۹۵– ارباب جمشید، کارگردان

مجری طرح
عقاید یک آکتور سینما
۱۳۹۰ - پاورقی به کارگردانی احمد کچه چیان.
ویدئو پرفورمنس
استخوان
نزدیک‌تر بیا… نزدیک‌تر… نزدیک‌تر از این؟

جایزه‌ها و دستاوردها
۱۳۷۸: دیپلم افتخار از جشنواره بین‌المللی فیلم اجتماعی آبادان ـ دوره دوم برای بازی در فیلم دختری با کفشهای کتانی (رسول صدرعاملی)
۱۳۷۸: جایزهٔ بهترین نقش‌آفرینی از جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان اصفهان برای بازی فیلم در فیلم دختری با کفشهای کتانی (رسول صدرعاملی)
۱۳۷۸: جایزهٔ بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم قاهره برای بازی فیلم در فیلم دختری با کفشهای کتانی (رسول صدرعاملی)
۱۳۷۸: تقدیرنامه برای بازی در فیلم دختری با کفشهای کتانی در جشنواره برلین.
۱۳۷۸: جایزهٔ بهترین بازیگر از جشن دنیای تصویر برای بازی در فیلم دختری با کفشهای کتانی.
۱۳۸۰: جایزهٔ بهترین بازیگر برای بازی در فیلم زندان زنان از جشنواره فیلم لوکارنو.
۱۳۸۴: جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره فیلم کوتاه اصفهان برای کارگردانی فیلم مستند «تماشاخانه»
۱۳۸۷: نامزد نقش دوم زن در بیست و هفتمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم فجر برای فیلم زادبوم.
۱۳۹۱: برندهٔ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش دوم زن در سی‌ویکمین جشنوارهٔ فیلم فجر برای فیلم دربند

برای نظر دادن باید عضو شوید!

ورود به سامانه عضویت رایگان